Biyometrik kimlik doğrulama sistemleri, kurumların personel ve/veya kullanıcı kimlik doğrulaması amacıyla kullandığı, klasik kullanıcı adı – şifre kombinasyonu veya kartlı geçişe dayalı güvenlik altyapısına alternatif olarak geliştirilmiş olan, şifre ve/veya kart yerine biyometrik verinin kullanımını temel alan, taklit edilemez, kopyalanamaz, aldatılamaz, kesin, hızlı ve güvenli çözümlerdir.

Neden Biyometrik Doğrulama?

Biyometrik kimlik doğrulama sistemi ile kullanıcıların şifre ve/veya kart yerine biyometrik veri kullanarak binalara, katlara, odalara, veri merkezlerine veya bilgisayarlara güvenli bir şekilde erişmesini amaçlamaktadır. Bu sayede şifrelerin veya kartların çalınması, unutulması, başkalarıyla paylaşılması sonucu ortaya çıkan izinsiz erişim ve güvenlik risklerinin tamamen ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda şifreye dayalı sistemler başkaları tarafından öğrenilebilir, sahibinin bilgisi dahilinde ve/veya haricinde kullanılabilmektedir. Buna karşın biyometrik teknolojiler her bir bireye ait eşsiz özelliklerdir. Biyometrik doğrulama bir kişinin özdeşliğini doğrulamanın en uygun ve güvenilir yöntemidir.

Bütün dünyada kişinin kimliğinin kesin bir biçimde tanımlanması, mükerrer kullanımların engellenmesi, suistimallerin önlenmesi amacıyla biyometrik tanımlama sistemleri kullanılmaktadır. Akıllı kart sistemlerine dayalı doğrulama teknolojileri çoğunlukla ihtiyaçlara tam olarak hizmet edemediği için biyometrik teknolojilerin kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. Bu sistemler, kullanıcı kimliğini tam bir kesinlikle inkâr edilemez şekilde doğrularken aynı zamanda da şifreye ve karta dayalı işlemlerdeki operasyonel maliyetlerin düşürülmesini sağlamaktadır.

Biyometrik Doğrulama Sistemleri Nasıl Çalışır?

Biyometrik doğrulama sistemleri bireyin belirli biyolojik karakteristiklerini, sadece o kişiye özel tek ve benzersiz bir koda dönüştürür. Bu kod elektronik ortama kaydedilir ve aktif kimlik saptanmasında kayıtlar ile ilgili kişi anında karşılaştırılır ve sonuca varılır. Biyometrik sistemler kişilerin kontrollü geçişini ve erişimini sağlamayı amaçlarlar. Bu yöntem ile yetkili kişilerin geçişine ve erişimine izin verilir, yetkisiz kişilere geçiş ve erişim hakkı verilmez.

Kartlı ya da şifre ile kullanılan sistemlerin aksine biyometrik sistemlerde, bireyin özelliklerinin kopyalanması ya da taklit edilmesi neredeyse imkansızdır. Ayrıca kimlik saptama işlemi, kişinin fiziksel veya davranışsal özelliği ile yapıldığı için kişi bu özelliğini başkasına devredemez, unutamaz veya kaybedemez. Dolayısı ile kartlı veya şifreli sistemlerde yaşanan kaybedilme, unutulma veya çalınma gibi problemler biyometrik doğrulama sistemlerinde yaşanmaz.

Daha güvenli, hızlı ve başarılı doğrulamalar için güvenlikten ödün vermeyen profesyoneller için geliştirilmiş BioAffix biyometrik kimlik doğrulama cihazı BioAffix Gate Extreme‘i web sayfasından inceleyebilirsiniz.

Dört ayda bir yayınlanan BioAffix elektronik posta bültenine abone olarak yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *