Enigma filmini hatırlayanlarınız olacaktır. Polonya’lı matematikçiler deşifre edene kadar Almanyayı II. Dünya savaşının galibi yapacak şifreli iletişimi sağlayan Enigma makinesidir. Bu makineyi, günümüzde kırılması mümkün olmayan küçücük bir modül halinde bilgisayarınıza dahil edebileceğinizi ve tüm verilerinizi şifreleyebileceğinizi biliyor muydunuz?
Konu veri güvenliği olduğunda kişisel ya da kurumsal kullanıcı olmamız hiçbir şeyi değiştirmiyor. Ailemizle ilgili en özel hatıraları, çocuğumuzun ilk adımlarını attığı o anı kayıt altına aldığımız bir videoyu, kenara not düştüğümüz bir düşünceyi, henüz kimseyle paylaşmadığımız ama bir köşede tuttuğumuz bir hikâyeyi sakladığımız bilgisayarlarımızın, izinsiz erişime açık olma ihtimali bizler için can sıkıcıdır. Hele bir de kurum ve kuruluşlara ait stratejik verilerin ele geçirilme ihtimali düşünüldüğünde, konu bambaşka bir boyut kazanır. Bu türden bir ihtimali ortadan kaldırmak için geniş çaplı güvenlik protokolleri devreye alınmaktadır.
Veri hırsızlığı ve şifre kırmaya yönelik sabotaj girişimlerine maruz kaldığımızda veya bilgisayar sürücüsünü çaldırmamız durumunda – ki umarız böyle bir şey yaşanmaz- verilerimizin güvenliği açısından bizleri üzmeyecek bir yöntem biliyoruz. Lafı fazla uzatmadan sizi TPM modülüyle tanıştıralım.
TPM, bilgisayarınızdaki depolama biriminde barındırdığınız verinin, fiziki olarak harddiskiniz çalınsa bile yetkisiz kişilerin erişimini önleyecek güvenli bir şifreleme protokolü sağlayıcısıdır.
TPM Modülü Nasıl Çalışır?
TPM (Trusted Platform Module), bilgisayarlar ve diğer cihazlar için tasarlanmış bir güvenlik donanımıdır. Temel amacı, güvenlikle ilgili işlemleri gerçekleştirerek cihazların ve verilerin korunmasına yardımcı olmaktır. TPM modülleri, özellikle şifreleme anahtarlarını, sertifikaları ve diğer hassas verileri güvenli bir şekilde saklamak için kullanılır.
Sabit disk sürücünün (HDD) ya da katı hal sürücünün (SSD) TPM cihazına fiziksel bağlantısı sağlanarak kullanılan TPM cihazı, ilk kurulum sırasında bir “master key” oluşturur. Depolanan tüm veriyi bu master keye göre şifreler ve saklar. Kriptolu veriler, tekrar eden hatalı şifreli girişlerde ya da harddiskin bağlı bulunduğu TPM modülünün donanımdan fiziki olarak sökülmesi durumunda okunmaz hale gelir.
TPM modüllerinin son kullanıcılar için uygunluğu, kullanıcının ihtiyaçlarına ve güvenlik gereksinimlerine bağlıdır. Özellikle, kurumsal ortamlarda veya veri güvenliğinin kritik olduğu durumlarda son derece yararlıdırlar. Ev kullanıcıları için ise TPM, özellikle bilgisayarın korunmasına ve daha güvenli bir boot işlemi sağlanmasına yardımcı olabilir.
Diskteki verilerin korunması açısından TPM oldukça işlevseldir. Özellikle, BitLocker gibi tam disk şifreleme yazılımları TPM ile entegre bir şekilde çalışır. Verilerin yetkisiz erişime karşı korunmasını sağlar. TPM, şifreleme anahtarlarını güvenli bir şekilde sakladığı için fiziksel olarak cihaza erişim sağlansa bile veriler kolaylıkla okunamaz.
Sonuç olarak TPM, yüksek güvenlikli veri saklama ve işleme gereksinimleri olan ya da veri güvenliği konusuna ciddiyetle yaklaşan tüm kullanıcı grupları için oldukça uygun ve etkili bir çözüm sunar.
TPM’in Koruma Sağladığı Alanlar
TPM (Trusted Platform Module), bilgisayarlarda çeşitli aktivite, veri ve kayıtları şifreleyerek güvenliği artırır. BitLocker gibi disk şifreleme yazılımlarını destekleyerek tüm sabit diski şifreler. Diskin yetkisiz kişilerce çıkarılıp başka bir cihaza bağlanarak okunması engellenir.
TPM, kullanıcı kimlik doğrulama süreçlerinde de kullanılır. Hatta geçiş kontrol cihazlarında TPM modülünün kullanılması, BioAffix ile sektöre gelen yeniliklerden biri olarak bilinmektedir. (Bknz. TPM Modülünün Güvenlik ve Geçiş Kontrol Donanımlarına Entegrasyonu).
TPM, kriptografik anahtarların güvenli bir şekilde saklanmasını sağlar. Bu anahtarlar, dosya şifreleme, e-posta şifreleme ve dijital imzalama gibi çeşitli güvenlik işlemlerinde kullanılır. Ayrıca bilgisayarın açılış sürecinde donanım ve yazılım bileşenlerinin doğruluğunu kontrol eder. Cihazın güvenli bir şekilde açılmasını ve işletim sisteminin değiştirilmemiş bir durumda çalışmasını sağlar. Dijital sertifikaların şifrelenerek depolanması ve bu sertifikaların, güvenli bağlantılar (SSL/TLS) ve güvenli e-posta (S/MIME) gibi işlemlerde kullanılması da TPM kullanımının artılarındandır.
TPM, rastgele sayı üreticisi ile yüksek güvenlikli şifreleme anahtarları üretir ve bu anahtarları güvenli bir şekilde saklar. Bu özellikler sayesinde TPM, hem donanım hem de yazılım seviyesinde kapsamlı bir güvenlik sağlar ve özellikle kurumsal ortamlarda veri güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynar.
İlk Elden Kullanıcı Deneyimi
Ziyaretçi ve geçiş kontrolünden personel denetimine, veri korumadan ağ güvenliğine kadar birçok başlıkta güvenlik altyapısı projelerine imza atan bir teknoloji üreticisi, TPM teknolojisi hakkında ne düşünürdü? Üstelik bu üretici AR-GE merkezlerinde yürüttüğü tasarım, yazılım ve üretim süreçlerinde işlettiği bilgisayarlarında TPM modülünü kullanıyorsa, deneyimlerini bilmek istemez miydiniz?
bioaffix.blog aracılığıyla sizlerle bilgi ve tecrübelerini paylaşmayı amaçlayan Ones Technology’nin TPM modülüyle ilgili deneyimlerinden bahsedelim:
Ones Technology, biyometrik ve kart tabanlı geçiş kontrol ve güvenlik çözümlerini BioAffix ürün ekosistemi temelinde tasarlıyor. Bunu yaparken ekosistem içinde, depolama birimine sahip tüm cihazlarda (BioAffix Gate Extreme, BioAffix Gate Smart ve BioAffix Gate Vision gibi) TPM donanımı kullanıyor. Cihaza kaydedilmesi gereken tüm verileri kriptolayarak saklamanın yararını ise, özellikle KVKK ve GDPR mevzuatlarındaki katı kurallara uyum sağlama noktasında görüyor. Baştan sona çok katmanlı güvenliği temel aldığı cihazlarda TPM kullanımının sağladığı güvenlik avantajlarını hizmet alanların da istifadesine sunuyor.
Ones Technology, aldığı birçok fiziksel ve siber güvenlik önleminin yanında AR-GE merkezlerindeki bilgisayarlarında TPM modülünü de kullanıyor. Zero Trust olarak bilinen sıfır güven ağı modelini tüm aşamalarıyla kurum kültürünün parçası olarak ele alıyor. Bu sayede kişisel verilerden şirket sırlarına, buluş ve patentlerden müşteri bilgileri ve finansal dataya kadar her türlü bilgiyi çok katmanlı güvenlik önlemleriyle koruma altına alıyor. BioAffix ile sektöre gelen yeniliklerden biri olan TPM modülünün geçiş kontrol cihazlarında kullanımı ile ilgili blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Kişisel Bilgisayarımızda TPM Modülünü Entegre Etme Rehberi
Eğer son kullanıcı olarak kişisel bilgisayarınıza TPM modülü entegre etmek isterseniz, bilmeniz gereken bazı önemli noktalar olduğunu belirtmemiz gerekir. Bu detayları sizler için derledik:
Anakart Uyumluluğu
TPM modülü, ana kart üzerinde özel bir TPM bağlantı noktasına (genellikle TPM header olarak adlandırılır) sahip bilgisayarlara monte edilebilir. Bu nedenle, kullanıcının bilgisayarının TPM modülünü destekleyip desteklemediğini kontrol etmesi gerekir.
TPM Versiyonu
TPM modülleri farklı versiyonlarda (örneğin TPM 1.2 ve TPM 2.0) mevcuttur ve bu modüllerin işletim sistemi ve diğer donanımlarla uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Teknik Bilgi ve Beceri
TPM modülünü monte etmek, bazı temel teknik bilgi ve beceriler gerektirir. Anakart üzerindeki bağlantı noktasına doğru şekilde yerleştirilmesi ve ardından BIOS üzerinden etkinleştirilmesi gerekir.
Garanti ve Destek
Kendi kendine yapılan donanım yükseltmeleri, bazen cihazın garantisi ile ilgili sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, TPM modülü monte etme işlemi yapılırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Eğer bu işlemi kendiniz yapmak istemiyorsanız veya uyumluluk konusunda tereddütleriniz varsa, uzman yardımı almak veya zaten TPM modülü içeren bir bilgisayar satın almak daha iyi bir seçenek olacaktır.
BioAffix E-Posta Bültenine Abone Olun
Dört ayda bir yayınlanan BioAffix elektronik posta bültenine abone olarak yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
No Comments