Günlük hayatımızdaki birçok alanda kullanılan uzaktan kumandalar, temel olarak elektronik cihazların kısa mesafelerde kontrol edilmesini sağlayan araçlardır. İlk kez Nikoa Tesla tarafından 1898 yılında geliştirilen bu parça, günümüze kadar birçok kişi tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmiştir. Bu yazımızda yaygın olarak kullanılan örnek bir RF 433 Mhz alıcısı ve kontrolcüsünün çalışma prensibi, teknik özellikleri ve bağlantısının nasıl yapılacağı hakkında bilgiler paylaşacağız.

Kumanda

433 MHz frekansında çalışan kumandalar birçok kablosuz sistemde kullanılabilen, çeşitli komutları ve açma kapama işlemlerini uzaktan yaptırabilen vericilerdir.

Açık alan kullanımında ortalama 50 metre mesafeden kararlı bir şekilde çalışmaktadır. Kapalı alan kullanımında bu menzil düşebilir. Dış ortamdaki veya iç ortamdaki duvar kalınlıkları, vericinin pil durumu ve ortamdaki parazit seviyesi bu menzili etkiler.

Örnek kablosuz uzaktan kumanda

Kumanda Alıcısı

Alıcı modülünde genellikle 5 adet kablo bulunmaktadır. Bunlardan iki tanesi 12V güç kablosu, diğerleri ise NC, NO ve COM kablolarıdır. NO ve NC seçimi istekler doğrultusunda değiştirilebilir fakat genellikle NC kullanılır.

Kumanda alıcısı bağlantı şeması

Teknik Özellikleri

Çalışma Voltaj AralığıDC 10V-14V
Bekleme Akımı<5MA
RF Frekansı433MHZ
RF Çalışma ModuSuperheterodyne
Alıcı Hassasiyeti>-97 dbm
Kullanım Mesafesi>50m ( Açık Alan)
Kod Çözme ModuMCU
Desteklenen Kumanda Sayısı20 adet
Desteklenen Kumanda TipleriEV1527 Learning code, Fixed code
Çalışma ModlarıAnlık , Toggle, Belirli sürede aktif etme(5s ,10s ,15s,20s ),Güç verildiğinde otomatik açma
Çıkış UçlarıNO, NC, COM
Fiziksel Ölçüleri51mm, 30mm, 21mm
Örnek kablosuz uzaktan kumanda alıcısı teknik özellikleri

Kumanda ve Alıcının Eşleştirilmesi

Kumanda ve alıcıyı eşleştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  1. Alıcının üstünde bulunan öğrenme tuşuna basılır.
  2. Kumandanın on veya off tuşuna basılarak iki cihaz arasında haberleşme sağlanır.

Eğer birden fazla kumanda bağlamak istiyorsanız yukarıda belirtilen adımları tekrarlayabilirsiniz. Alıcı, yaygın olarak kullanılan birçok kumandayla eşleştirilebilir. Ancak bir adet  alıcıya birden fazla kumanda ekleyebilirsiniz.

Dört ayda bir yayınlanan BioAffix elektronik posta bültenine abone olarak yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.