Kısaca Manyetik Alan Nedir?

Manyetik alan olarak nitelendirilen kavram göz ile görünmeyen, kuzey ve güney adında iki kutbu bulunan ve bu iki kutup arasında birbirlerini tamamlayan çizgilerle tanımlanan bir yapıdır. Aslında burada her bir maddenin yapı taşı olarak bildiğimiz atomların yörüngede bulunan elektronlarının hareketi bir manyetik alana sebep olur. Bu elektronların hareketi ise dünyanın güneş etrafındaki hareketine benzerliği ile dikkat çeker. Elektronlar hem kendi ekseninde hem de bulundukları atom çekirdeklerinin etrafında hareket ederler. Bu hareket manyetik alan oluşturur ve alan içerisinde bulunan malzemelere manyetik bir kuvvet uygular. 

Temsili manyetik alan görseli

Elektromanyetik Alan

Elektromanyetik alan, elektromanyetik dalgalardan oluşur. Elektromanyetik dalgalar da Elektrik Alan ve Manyetik Alan bileşiminden oluşur ve ışık hızı ile hareket ederler. Elektrikle çalışan bir cihaz çevresinde hem elektrik alan hem de manyetik alan oluşturur.

Elektromanyetik alan dört ayrı nicelikle tanımlanır. Bunlar Elektrik Alanı, Elektrik Akı Yoğunluğu, Manyetik Alan, Manyetik Akı Yoğunluğudur.

Temsili elektromanyetik alan görseli

Haberleşmede kullanılan kablolar elektromanyetik alandan etkilenerek hatalı datalar gönderilmesine sebep olabilir. Bu nedenle elektromanyetik alanın etkisini sınırlayacak kablo çözümlerine ihtiyaç duyulmuştur.

Bükümlü Kablo (Twisted Pair)

Bükümlü kablo, telefon iletişiminde ve Ethernet ağında kullanılan özel tip kablolardır. Bu kablo, birbirine bükülmüş ve paralel olarak çalışan iki ayrı yalıtılmış bakır telden yapılmıştır. Bu kablolardan biri veri iletmeye yardımcı olur, diğeri ise toprak referansı almak için kullanılır.

Bu bükümlü çift, karışma, sinyal paraziti ve komşu çift tarafından oluşturulan gürültüye karşı koruma sağlar. Elektrik akımı tel üzerinden akmaya başladığında, teli çevreleyen küçük, dairesel bir manyetik alan ortaya çıkar.

Bükümlü çift kablonun çeşitli faydaları vardır:

  • Hem dijital hem de analog gibi verileri taşıyabilmektedir.
  • Bükümlü çift kablonun bir kısmının hasar görmesi tüm bilgisayar ağına herhangi bir etkisi olmaz.
  • Kısa mesafede daha iyi performans sağlar.
  • Elektromanyetik alandan çok daha az etkilenir.

Bükümlü Kablo Tipleri

Unshielded Twisted-Pair (UTP)

Telefon sisteminde kullanımı nedeniyle günümüzde en yaygın kullanılan kablodur. Bu kablo hem sesi hem de verileri taşıyabilir. İki iletkenden (genellikle bakır) oluşur. Bakır iletkenler PVC veya diğer yalıtkanlarla kaplıdır. UTP esnektir, ucuzdur ve kurulumu kolaydır.

Unshielded Twisted-Pair (UTP) kablo

Shielded Twisted-Pair (STP)

Bu kabloda, yalıtkan dışında, bükümlü tel çiftinin kendisi metal ekran ve son olarak plastik kapak ile kaplanmıştır. Metal kalkan, elektromanyetik gürültünün girmesini önler. Ayrıca, bir telin diğer tel üzerinde hareket eden sinyallerin bir kısmını aldığı etkiyi ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bu etki bazen telefon görüşmeleri sırasında, görüşmemiz sırasında arka planda başka konuşmalar duyduğumuzda hissedilebilir. Kalkan bu tür istenmeyen sesleri engeller. 

Shielded Twisted-Pair (STP) kablo

İlginizi Çekebilir

Dört ayda bir yayınlanan BioAffix elektronik posta bültenine abone olarak yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.