OSDP Nedir?

Türkçesi “Açık Denetimli Aygıt Protokolü” olan ve SIA (Security Industry Association) tarafından geliştirilen bir erişim denetimi ve iletişim standardıdır. OSDP protokolü çeşitli kart okuyucu, kontrolcü ve yazılımlarla beraber çalışabilir. OSDP, şu anda Amerikan Ulusal Standardlar Enstitüsü (ANSI) tarafından tanınan bir standart haline gelmekte olup, sürekli olarak geliştirilmektedir.

OSDP, RS485 üzerinden çalışan, çevresel aygıtların yönetimi için kullanılan bir iletişim protokolüdür.

OSDP Protokolünün Avantajları

Yüksek Güvenlik Seviyesi

OSDP hacklemelere karşı AES-128 şifrelemesini destekler ve saldırılara karşı kablolamayı sürekli olarak takip eder.

Kurulum Kolaylığı

OSDP ile birlikte kart okuyucular çift telli çift bir hatta IP bağlantısı ile tek bir kablo üzerinden erişim kontrol sistemiyle iletişim kurabilir. Böylelikle Wiegand’a kıyasla kablo maliyeti çok daha azdır. Ayrıca okuyucu cihaz ile kontrol cihazı arasında 1200 metreye kadar haberleşme olanağı sağlar.

OSDP protokolünün bir diğer avantajı ise akıllı kart teknolojilerini desteklemesi nedeniyle mevcut Wiegand altyapısından yükseltme yaparak OSDP protokolüne sahip sistemlerin kullanılması oldukça kolaydır.

Bir RS-485 hattında 126 adete kadar adreslenebilir cihaza izin verilmektedir. Fakat kablo üzerinde oluşabilecek elektrik dalgalanmalarından ve frekans değişikliğinden etkilenmemesi için cihazları birkaç kanal arasında bölmek daha sağlıklı olacaktır. Tipik bir altyapıda, hat başına en fazla 32 cihaz kullanılması önerilir.

Kullanım Kolaylığı

Görsel ve işitsel olarak kullanıcıya geri bildirim verebilir ve kullanıcı merkezli bir erişim kontrolü sağlayabilirsiniz. OSDP kullanarak aynı protokolü kullanan farklı marka cihazlarla iletişim kurabilirsiniz.

Wiegand – OSDP Karşılaştırması

KategoriWiegandOSDP
Okuyucudan Kontrolcüye(tick)(tick)
Kontrolcüden Okuyucuya
(error)
(tick)
Ses Kontrolü
(error)
(tick)
Led Kontrolü(error)
(tick)
Maksimum Veri Büyüklüğü32 byte’a kadar1024 byte’a kadar
Biyometrik Veri Transferi(error)(tick)
İletişim Şifreleme(error)(tick)
Kablo Atlama(error)(tick)
Wiegand-OSDP karşılaştırma tablosu

Yukarıdaki tablodan da görülebileceği gibi yenilikçi OSDP protokolü, tüm kategorilerde geleneksel iletişim protokolü Wiegand’a karşı üstünlük sağlamıştır.

BioAffix CardReader WallBioAffix Gate Force Mini ve BioAffix Gate Power cihazları OSDP protokolünün en güncel versiyonunu destekler.

Sinyal Gereksinimleri

OSDP bağlantısı için, RS485 üzerinden 9600 bps, 19200 bps veya 38400 bps bağlantı hızlarının kullanımı önerilmektedir.

Zaman Parametreleri

OSDP’nin en önemli konularından bir tanesi zaman parametreleridir. Protokole göre bir kart okuyucu, biyometrik cihaz vb. çevresel aygıtlar kendisine master cihazdan gönderilen OSDP sorgu paketini maksimum 200 ms içerisinde cevaplamalıdır. Eğer 200 ms içerisinde cevaplamazsa, master cihaz sorgu gönderdiği cihazı es geçerek bir sonraki cihaza sorgu paketi gönderecektir. Eğer bir slave cihaz, master cihaza 8 saniye içerisinde cevap vermezse, o kart okuyucu hattan düşerek yeniden senkronize olmaya çalışacaktır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir