Bu rehber, Ones Technology tarafından BioAffix’teki iş geliştirme, süreç iyileştirme ve tasarım, yazılım, üretim gibi başlıklarda kalite standartlarını yükseltmek adına uygulanan politikalar üzerinden ele alınmıştır. Yazımızın bu bölümünde ele alınanlar, fiili olarak uygulanmakta olan süreçlerden meydana gelmektedir. Ones Technology, uyguladığı süreç iyileştirme faaliyetlerini CMMI modeli de dahil olmak üzere, tek başına hiçbir sertifikalandırma modelini hedefleyerek yürütmemektedir. Buna mukabil, CMMI da dahil, tüm dünyada kabul gören standartlaştırma modellerinin sağladığı faydaları kendi kurumsal yapısında yeniden modelleyerek sürekli gelişimi hedeflemektedir. Sizler de kendi kurumsal yapınızda, özgün çözümler geliştirerek kalite ve başarı parametrelerini istediğiniz seviyelere yükseltebilirsiniz.
Ones Technology’nin bu alanda rehber niteliğinde olan, aktif olarak gelişmeye devam eden planlı altyapısını, uyguladığı yöntemleri ve ortaya koyduğu projeleri yakından tanıyalım.
Süreç İyileştirme Altyapısı
Bir AR-GE merkezi olarak faaliyetlerini sürdüren Ones Technology, iş geliştirme ve süreç iyileştirme alanında getirdiği yürütme faaliyetlerinde, akılcı ve yenilikçi yaklaşımlar sergilemektedir. Süreç iyileştirme konusunda ortaya çıkan ihtiyaçları göz önünde bulundurarak oluşturduğu departmanlar, süreç iyileştirmelerini amaçlayan vizyon belgeleri ve hayata geçirdiği projelerle, süreci kurumsal zemine oturtmayı hedeflemektedir. Bunlar;
Vizyon Belgeleri
- Ones Technology Anayasası
- AR-GE Projeleri İdame Scrum Yasası
- Tüm Teknik Birimler Yasası
Ones Technology Anayasası, çalışanları ilgilendiren her konuda ana hatları belirleyen ve kurum içinde geçerli kurallar, yönergeler, çalışma koşulları gibi bir dizi başlığı ele alan temel yasalar bütünüdür. “AR-GE Projeleri İdame Scrum Yasası” ise iş-yaşam döngüsünde uygulanacak metodolojiyi netleştirmektedir. Birimlerin, çalışanların ve AR-GE süreçlerinde uygulanması beklenen prosedürlerin belirlendiği, sınırlarının çizildiği ve tanımlamaların gerçekleştirildiği yürütme talimatları ve kuralları içeren bu belgeler, ihtiyaçlar ve çağın gereklilikleri doğrultusunda sürekli güncel tutulmaktadır.
Şirket, kurum içi iletişim ve süreç yönetimini kendi kurumsal yapısı içinde zamanla şekillenen ve sürekli güncel tutulan Scrum Metodolojisi ile yürütmektedir. Bu metodoloji ile ekiplerin birbirleriyle olan koordinasyonundan görev dağılımına; tasarım, yazılım ve üretim aşamalarına kadar her konu doğrudan ilişkili tutulmaktadır. Scrum oturumlarında elde edilen çıktıların verimlilik, esneklik ve zaman yönetimi açısından getirileri hesaplanarak AR-GE ve teknik birimlerin ihtiyaçları belirlenir.
Birimler
- Süreç Yönetim Birimi
- İş Geliştirme Birimi
- Proje Yönetim Birimi
Süreç Yönetimi Birimi, İş Geliştirme Birimi ve Proje Yönetim Birimi ise Ones Technology’nin güncel tuttuğu vizyoner hedeflerine ulaşmak, yeni hedefleri ve performans kriterlerini belirlemek ve koordineli olarak tüm bu süreçleri proje standartlarına taşımak gibi görevlere sahiptir.
Süreç Yönetimi ve İş Geliştirme birimleri, yerel ve uluslararası standartları Ones Technology’deki marka, ürün ve hizmetler noktasında şirket politikalarının parçası haline getirmektedir. Bu amaçla yürütülen çalışmalarda elde edilen veri setleri, güçlü ve gelişime açık yönlerin belirlenmesi ve geliştirme planlarının uygulamaya konulması noktasında kritik önem taşımaktadır. Bu yaklaşım, CMMI Seviye 5 kriterleriyle de uyumlu bir yapı arz etmektedir. CMMI Seviye 5’te organizasyonlardan beklenen faaliyetlerden biri olan analiz ve istatistik süreçleri Ones Technology’de ciddiyetle ele alınan başlıklardandır. Ones Technology’de bu süreçler, bir akademik faaliyet alanına dönüştürülmüştür. Süreç Yönetim Birimiyle birlikte, danışmanlık hizmeti alınan uzman akademisyenlerce oluşturulan analizler, kalite ve süreç iyileştirme aşamalarına ışık tutmaktadır.
Süreç İyileştirme Maksadıyla Hayata Geçirilen Projeler
- Ones Academy
- Ones Certificate
Ones Academy çatısı altında BioAffix ürün ekosistemi ile ilgili eğitim ve uygulama hizmetleri sunulmaktadır. Ones Academy’de uygulanan eğitimler personelin bireysel gelişimini desteklediği gibi, saha elemanlarına, iş ortaklarına ve bayilere montaj, uygulama ve kriz yönetimi gibi teknik ve yönetsel alan eğitimleri vermektedir. Bu eğitimleri Ones Technology’nin bir başka süreç iyileştirme uygulaması olan Ones Certificate sistemi üzerinden belgelendirerek, eğitim alanların sonraki basamaklara yönlendirilmesi sağlanmaktadır.
Metriklerin Kullanımı
CMMI Seviye 5 standartlarında belirtilen veri analizi ve performans yönetimi ile ilgili süreçler kendi ihtiyaçlarınıza göre belireyebileceğiniz özelleştirilebilir kriterlerden meydana gelir. BioAffix’te uygulanan analiz ve değerlendirme süreçleriyle ilgili Definition of Done adımları ve Defect Ratio’nun hesaplanması adımları sıkı bir disiplinle uygulanmaktadır. BioAffix’te “Defect Removal Efficiency” (Hata Kaldırma Verimliliği) yöntemi tercih edilmektedir. Metriklerle ilgili detaylara “CMMI Perspektifinde Defect Ratio’nun Hesaplanması ve BioAffix Projelerindeki Yeri” başlıklı makaleden erişebilirsiniz.
BioAffix E-Posta Bültenine Abone Olun
Dört ayda bir yayınlanan BioAffix elektronik posta bültenine abone olarak yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
No Comments